Pyszne, niebywale kruche i aromatyczne cytrynowe ciasteczka domowej roboty. Stanowią one doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Lubią je nie tylko dzieci, ale i dorośli.
Składniki:
300 g mąki pszennej typ 405
200 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
2 żółtka
skórka starta z jednej dużej cytryny
szczypta soli
Wykonanie:
Na blat przesiewamy wymieszaną mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodajemy żółtka, pokrojone masło lub margarynę oraz startą na tarce skórkę z jednej cytryny.
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek oraz jak grubo rozwałkowane było ciasto.
Ale pychota, zrobię takie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuń