mix zdjęć

poniedziałek, 14 września 2015

Kruche cytrynowe ciasteczka


Pyszne, niebywale kruche i aromatyczne cytrynowe ciasteczka domowej roboty. Stanowią one doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Lubią je nie tylko dzieci, ale i dorośli.



Składniki:

300 g mąki pszennej typ 405
200 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
2 żółtka
skórka starta z jednej dużej cytryny
szczypta soli

Wykonanie:

Na blat przesiewamy wymieszaną mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodajemy żółtka, pokrojone masło lub margarynę oraz startą na tarce skórkę z jednej cytryny.


Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. 



Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka. 




Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek oraz jak grubo rozwałkowane było ciasto. 




2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb