mix zdjęć

środa, 9 września 2015

Pszenne bułeczki posypane sezamem


Nie ma nic lepszego niż pyszne, lekkie, a do tego bardzo puszyste bułeczki domowej roboty. Są doskonałe na śniadanie, kolację oraz do szkoły i pracy na drugie śniadanie. Posmarowane domowym dżemem spełnią wszelkie oczekiwania. Znikają jeszcze ciepłe. 



Składniki:

400 g mąki pszennej
250 ml mleka
45 ml oleju
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

1 małe jajko do posmarowania wierzchu bułek
2 łyżeczki mleka
1 łyżka sezamu

Wykonanie:

Z drożdży, cukru, dwóch łyżek letniego mleka oraz łyżki mąki pszennej robimy zaczyn. Odstawiamy go do wyrośnięcia.


W tym czasie przesiewamy do miski mąkę z solą. Dodajemy do niej olej, wyrośnięty zaczyn oraz tyle letniego mleka ile zabierze ciasto. Zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia. 





 

Gdy podwoi objętość przekładamy je na blat lekko podsypany mąką. 
Ciasto tniemy na 8 części ( jak pizzę).
Następnie każdy kawałek zarabiamy i formujemy z niego okrągłą bułeczkę. 




Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka. Wierzch posypujemy sezamem. 





Tak przygotowane bułeczki pieczemy przez około 35 minut w 200 st. 



Bułeczki znikają jeszcze ciepłe. 


4 komentarze:

  1. Monia super przepis sprawdziłam pyszne te bułeczki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdjęcie innym razem bo nic nie zostało

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że bułeczki Wam smakowały :) U mnie też znikają w oka mgnieniu :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb