mix zdjęć

poniedziałek, 28 września 2015

Pszenne bułeczki z dynią


Jak szaleć to szaleć :) Sezon dyniowy w pełni więc nie byłabym sobą, gdybym nie przerobiła przepisu na bułeczki. Wyszły pyszne, lekkie i bardzo puszyste. Dodatek słonecznej dyni sprawił, że pieczywo ma śliczny złoty kolor, który przyciąga wzrok. Są doskonałe na śniadanie lub kolację. Moja rodzinka je pokochała.


Puree z dyni:
250 g świeżej dyni
150 ml wody

Ciasto:
400 g mąki pszennej
100 ml mleka
45 ml oleju
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Zaczyn:
20 g świeżych drożdży
2 łyżki mleka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
1 małe jajko do posmarowania wierzchu bułek
2 łyżeczki mleka
1 łyżka sezamu


Wykonanie:

Puree z dyni: 
Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondelka wlewamy wodę i dusimy do miękkości i odparowania płynu. Miękką dynię miksujemy na gładką masę. 





Do miski odmierzamy 150 g purre z dyni. Dodajemy do niej mleko i dokładnie mieszamy.



Zaczyn: 

Do szklanki wlewamy mleko. Dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier z mąką. Mieszamy aż składniki się połączą, po czym odstawiamy go do wyrośnięcia. 



Ciasto: 

Do wysokiej miski przesiewamy mąkę z dodatkiem soli. Dodajemy do niej olej, wyrośnięty zaczyn oraz puree z dyni wymieszane z mlekiem. Zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto. 





Odstawiamy je do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko podsypany mąką i tniemy na osiem w miarę równych części ( tak jak pizzę ). Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę. 






Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka. Wierzch posypujemy sezamem. Tak przygotowane bułeczki pieczemy przez około 35 minut w 200 st.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb