mix zdjęć

niedziela, 13 września 2015

Ciasteczka kakaowe z mini lentilkami


Czy istnieje lepszy dodatek do porannej, czy też popołudniowej kawy niż pyszne domowej roboty ciasteczka? Te kruche ciasteczka sprawdzą się w tej roli doskonale. Ich dodatkową zaleta jest brak jajek. Mogą je zatem jeść Ci co mają na nie uczulenie. Dzieciaki będą zachwycone. 



Składniki:

255 g mąki pszennej
225 g masła 83%
125 g cukru trzcinowego
120 g mini lentilków ( u mnie nadziane czekoladą)
30 g czekoladowej posypki ( u mnie zrobione z czekolady, a nie czekoladopodobny wyrób)
20 g kakao
szczypta soli

Wykonanie:

Sypkie składniki czyli mąkę, kakao i szczyptę soli przesiewamy do miski. Przygotowujemy pozostałe dodatki czyli lentilki i czekoladową posypkę. 



Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Partiami dodajemy przesianą mąkę, kakao i szczyptę soli. 





Miksujemy do połączenia się składników.



Gdy składniki się połączą dodajemy do ciasta lentilki oraz czekoladową posypkę i dokładnie mieszamy. 



Z powstałego ciasta formujemy średniej wielkości kulki, które układamy na blasze. Następnie delikatnie je zgniatamy. 



Tak przygotowanie ciastka pieczemy w temp. 190 st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb