Czy istnieje lepszy dodatek do porannej, czy też popołudniowej kawy niż pyszne domowej roboty ciasteczka? Te kruche ciasteczka sprawdzą się w tej roli doskonale. Ich dodatkową zaleta jest brak jajek. Mogą je zatem jeść Ci co mają na nie uczulenie. Dzieciaki będą zachwycone.
Składniki:
255 g mąki pszennej
225 g masła 83%
125 g cukru trzcinowego
120 g mini lentilków ( u mnie nadziane czekoladą)
30 g czekoladowej posypki ( u mnie zrobione z czekolady, a nie czekoladopodobny wyrób)
20 g kakao
szczypta soli
Wykonanie:
Sypkie składniki czyli mąkę, kakao i szczyptę soli przesiewamy do miski. Przygotowujemy pozostałe dodatki czyli lentilki i czekoladową posypkę.
Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Partiami dodajemy przesianą mąkę, kakao i szczyptę soli.
Miksujemy do połączenia się składników.
Gdy składniki się połączą dodajemy do ciasta lentilki oraz czekoladową posypkę i dokładnie mieszamy.
Z powstałego ciasta formujemy średniej wielkości kulki, które układamy na blasze. Następnie delikatnie je zgniatamy.
Tak przygotowanie ciastka pieczemy w temp. 190 st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb