mix zdjęć

piątek, 22 kwietnia 2016

Bułeczki nadziane kremem czekoladowym



Pyszne, bardzo puszyste pszenne bułeczki nadziane po upieczeniu ganach z gorzkiej czekolady. Idealne na małe co nieco. Wystarczy szklanka mleka i doskonałe śniadanie gotowe.



Składniki:

Zaczyn:

20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki letniego mleka
1 łyżka mąki pszennej

Ciasto:

400 g mąki pszennej
190 ml mleka
45 ml oleju
1 płaska łyżeczka soli

Do posmarowania bułek:

3-4 łyżki mleka

Krem czekoladowy - ganach:

350 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietany 36%
50 g masła

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy krem czekoladowy czyli ganach z gorzkiej czekolady. Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i doprowadzamy ją do wrzenia. Gdy czekolada zawrze zdejmujemy ją z gazu i dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści. Do połączonych składników dodajemy masło i mieszamy, aż to połączy się z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie ze sobą mieszamy i dostawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn pracuje do miski przesiewamy mąkę oraz sól.


Do mąki dodajemy olej, wyrośnięty zaczyn i tyle letniego mleka ile zabierze ciasto. Składniki ze sobą mieszamy.



Zarabiamy jednolite, gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które odstawiamy do podwojenia objętości.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i ponownie zarabiamy. Następnie dzielimy ciasto na porcje. Ja pokroiłam na 12 kawałków.



Z każdego kawałka formujemy zgrabną kulkę i układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy bułeczki czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy mlekiem.



Tak przygotowane bułeczki pieczemy przez około 35 minut w 200 st.


Upieczone bułeczki jeszcze ciepłe ( nie parzące ale takie które utrzymamy w rękach) nadziewamy przygotowanym wcześniej kremem. To ważne, bo dzięki temu zastygnięty krem rozpuści się w bułeczce i stanie się płynny co widać na zdjęciu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb