Pyszne, bardzo puszyste pszenne bułeczki nadziane po upieczeniu ganach z gorzkiej czekolady. Idealne na małe co nieco. Wystarczy szklanka mleka i doskonałe śniadanie gotowe.
Składniki:
Zaczyn:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki letniego mleka
1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
400 g mąki pszennej
190 ml mleka
45 ml oleju
1 płaska łyżeczka soli
Do posmarowania bułek:
3-4 łyżki mleka
Krem czekoladowy - ganach:
350 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietany 36%
50 g masła
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy krem czekoladowy czyli ganach z gorzkiej czekolady. Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i doprowadzamy ją do wrzenia. Gdy czekolada zawrze zdejmujemy ją z gazu i dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści. Do połączonych składników dodajemy masło i mieszamy, aż to połączy się z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie ze sobą mieszamy i dostawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn pracuje do miski przesiewamy mąkę oraz sól.
Do mąki dodajemy olej, wyrośnięty zaczyn i tyle letniego mleka ile zabierze ciasto. Składniki ze sobą mieszamy.
Zarabiamy jednolite, gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które odstawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i ponownie zarabiamy. Następnie dzielimy ciasto na porcje. Ja pokroiłam na 12 kawałków.
Z każdego kawałka formujemy zgrabną kulkę i układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy bułeczki czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy mlekiem.
Tak przygotowane bułeczki pieczemy przez około 35 minut w 200 st.
Upieczone bułeczki jeszcze ciepłe ( nie parzące ale takie które utrzymamy w rękach) nadziewamy przygotowanym wcześniej kremem. To ważne, bo dzięki temu zastygnięty krem rozpuści się w bułeczce i stanie się płynny co widać na zdjęciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb