Składniki:
1 średnia pierś z kurczaka
kilka liści sałaty lodowej
3/4 ogórka
kilka rzodkiewek
Sos winegret:
2 średnie rzodkiewki - tak dla odmiany ( nie jest konieczna)
5 łyżek oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
szczypta cukru
Wykonanie:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso przekładamy do miski przyprawiamy dodajemy niewielką ilość oleju. Całość mieszamy i odstawiamy do przegryzienia smaków.
W tym czasie myjemy sałatę, ogórka i rzodkiewki. Do miski rwiemy pozbawioną nadmiaru wody sałatę. Ogórka obieramy kroimy na plasterki, które dzielimy na ćwiartki. Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki.
Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy zamarynowaną pierś z kurczaka. Usmażoną odstawiamy do przestudzenia.
Do miski z sałatą dodajemy przygotowane wcześniej warzywa oraz przestudzone mięso. Całość dokładnie mieszamy. Wierzch posypujemy szczypiorkiem.
Przed podaniem polewamy sosem winegret.
Rzodkiewkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i przekładamy ja do np. do szklanki. Do rzodkiewki dodajemy olej, sos sojowy, sok z cytryny, musztardę oraz sól morską i świeżo zmielony pieprz kolorowy. Całość bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.
Gotowym sosem polewamy sałatkę przed podaniem w przeciwnym razie sałata "oklapnie" i będzie mało apetyczna. Ostrożnie mieszamy. Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia wymieszanej, bo sałatka zniknęła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb