mix zdjęć

wtorek, 26 kwietnia 2016

Pałki z kurczaka w ketchupie



Pyszne, bardzo aromatyczne i soczyste pałki z kurczaka zamarynowane w ketchupie. Idealne na obiad dla całej rodziny. W sam raz na imprezy i męskie spotkania.



Składniki:

1,7 kg pałek z kurczaka
600 ml ketchupu ( u mnie łagodny)
125 ml miodu
4 ząbki czosnku
przyprawy:
papryka słodka i ostra
szczypta chili
świeżo mielony pieprz kolorowy
suszone oregano, zioła prowansalskie i bazylia
sól morska

Wykonanie:

Pałki z kurczaka dokładnie myjemy i przekładamy do miski.



Do mięsa dodajemy przyprawy oraz miód i ketchup.




Całość dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojony na plasterki czosnek. Tak przygotowane pałki owijamy folią spożywczą i wstawiamy najlepiej na noc do lodówki.




Na godzinę przed pieczeniem wyciągamy mięso z lodówki. Formę wykładamy folią aluminiową. Układamy zamarynowane mięso i polewamy je marynatą, która została w misce.



Pieczemy do miękkości w temp. 180 st. Podajemy z dowolną sałatką i np. pieczonymi ziemniakami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb