wtorek, 26 kwietnia 2016
Pałki z kurczaka w ketchupie
Pyszne, bardzo aromatyczne i soczyste pałki z kurczaka zamarynowane w ketchupie. Idealne na obiad dla całej rodziny. W sam raz na imprezy i męskie spotkania.
Składniki:
1,7 kg pałek z kurczaka
600 ml ketchupu ( u mnie łagodny)
125 ml miodu
4 ząbki czosnku
przyprawy:
papryka słodka i ostra
szczypta chili
świeżo mielony pieprz kolorowy
suszone oregano, zioła prowansalskie i bazylia
sól morska
Wykonanie:
Pałki z kurczaka dokładnie myjemy i przekładamy do miski.
Do mięsa dodajemy przyprawy oraz miód i ketchup.
Całość dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojony na plasterki czosnek. Tak przygotowane pałki owijamy folią spożywczą i wstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
Na godzinę przed pieczeniem wyciągamy mięso z lodówki. Formę wykładamy folią aluminiową. Układamy zamarynowane mięso i polewamy je marynatą, która została w misce.
Pieczemy do miękkości w temp. 180 st. Podajemy z dowolną sałatką i np. pieczonymi ziemniakami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb