mix zdjęć

sobota, 2 kwietnia 2016

Zapiekane muszle makaronowe



Pyszny, delikatny pełen aromatycznego nadzienia makaron z dodatkiem warzyw. Idealny na obiad dla całej rodziny.



Składniki:

Masa mięsna:

700 g mięsa z gęsi i kurczaka ( ja użyłam z rosołu)
100 g mięsa z golonki
1 jajko
przyprawy do smaku

Warzywa:

300 g białego kalafiora
300 g zielonego kalafiora
200 g pomidorków koktajlowych
150 g brokuła

Do zalania:

250 g śmietany 18%
125 ml bulionu lub rosołu
3 jajka
przyprawy do smaku

Dodatkowo:

200-300 g wędzonego boczku
makaron muszle ( ilość zależy od wielkości formy)
plasterki żółtego sera (ilość i rodzaj sera zależy od naszych upodobań)

Wykonanie:

Boczek wędzony kroimy na plasterki o grubości około 2-3 mm. Muszle gotujemy al dente.
Kalafiora białego i zielonego oraz brokuła obgotowujemy przez 3 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Pomidorki dokładnie myjemy.



Mięso mielimy lub miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym mięsem nadziewamy ugotowane al dente makaronowe muszle.





Formę wykładamy folią aluminiową. Na jej dno układamy pokrojony boczek. Na boczek układamy obgotowane warzywa. Na nich ustawiamy nadziane muszle makaronowe. W miejsca między muszlami wkładamy pomidorki.






Do osobnej miski dajemy śmietanę rosół oraz jajka. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do formy z warzywami i makaronem. Na wierzch układamy plasterki sera.





Całość zapiekamy w 190-200 st przez około 45-50 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb