mix zdjęć

sobota, 9 kwietnia 2016

Zielona sałatka z białym akcentem



Pyszna, delikatna, a do tego bardzo aromatyczna zielona sałatka. Doskonały dodatek do obiadu lub potraw z grilla.



Składniki:

150 g sera feta
3-4 średniej wielkości liście sałaty lodowej
1 mała cukinia
1 garść kiełków rzeżuchy
zielona cebulka - ilość wg uznania
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Grillujemy ją na patelni grillowej posmarowanej niewielką ilością oleju. Gotową układamy na ręczniku papierowym do przestudzenia.




Liście sałaty lodowej myjemy, pozbawiamy nadmiaru wody i rwiemy do miski na mniejsze kawałki. Ser feta kroimy w kostkę. Zieloną cebulkę drobno kroimy.




Do miski z sałatą dodajemy pozostałe składniki sałatki. Ostrożnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem kolorowym.




Z racji użycia sera fety soli już nie dodawałam. Jeśli jednak ktoś uzna, że jest konieczna to można dodać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb