niedziela, 10 kwietnia 2016
Zupa krem z cukinii
Pyszna, delikatna, mega kremowa zupa z cukinii. Mąż podchodził do tej zupy z rezerwą. Jak można jeść zmiksowaną cukinię. Dopiero po obiedzie przyznał, że ta zupa to strzał w dziesiątkę. Dziewczynki pytają kiedy znowu ją zrobię.
Składniki:
800 g cukinii
120 g cebuli
50 g masła
6 szkl rosołu
Wykonanie:
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy. Myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki, a je na mniejsze kawałki.
W garnku rozpuszczamy masło i na nim przesmażamy pokrojoną cebulę. Gdy cebula stanie się złota do garnka wrzucamy pokrojoną cukinię. Całość smażymy przez minutę i zalewamy rosołem.
Gotujemy do miękkości cukinii, po czym miksujemy za pomocą blendera na gładki krem.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub świeżo zrobionymi grzankami.
Wierzch dla odmiany zamiast natki pietruszki posypałam pokrojoną zieloną cebulką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb