Składniki:
Zaczyn:
65 ml letniego mleka
25 g mąki
18 g świeżych drożdży
10 g cukru
Ciasto:
850-900 g mąki pszennej
390 ml letniego mleka
7,5 g soli
3 łyżki zmiksowanej dyni
Do posmarowana chleba:
1 jajko
15 ml mleka
sezam do posypania
keksówka o wymiarach 27/12
Wykonanie:
Do letniego mleka dajemy drożdże, cukier oraz mąkę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i odkładamy do ruszenia.
Mąkę oraz sól przesiewamy do miski. Dodajemy do niej letnie mleko, zmiksowaną dynię oraz zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy i zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, z którego formujemy z niego kulę. Układamy ją w misce, którą szczelnie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Na podsypaną mąką stolnicę przekładamy wyrośnięte ciasto i rękami ( lub wałkiem) delikatnie je rozciągamy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Tak przygotowane odstawiamy na kilka minut, by ciasto ponownie podrosło.
Po około 10 minutach z ciasto rolujemy. Jego końce podwijamy pod spód. Tak przygotowany chleb przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia chleba. Wyrośnięty chleb smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Tak przygotowany chleb pieczemy w temp. 200 st przez około 45 minut.
Idealny na śniadanie, drugie śniadanie oraz kolację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb