Uwielbiam gęste zupy krem z warzyw. Połączenie marchewki i ziemniaków jest doskonałe. Moje dziewczyny oszalały na punkcie tej zupy.
Składniki:
900 g marchewki
300 g ugotowanych ziemniaków ( ja użyłam tych co zostały z poprzedniego dnia)
1 czubata łyżka gęstej śmietany 18% do ziemniaków
1,5 l rosołu drobiowo wołowego
60 g masła 82 lub 83%
2 łyżki oleju
grzanki lub groszek ptysiowy
Wykonanie:
Ziemniaki zgniatamy widelcem dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Marchewki obieramy i dokładnie myjemy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy masło oraz olej i przesmażamy przez chwilę.
Przesmażoną marchew zalewamy rosołem drobiowo wołowym i dodajemy przygotowane wcześniej ziemniaki.
Całość gotujemy do miękkości marchewki. Gotową zupę miksujemy na krem.
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym, choć i bez tych dodatków jest genialna.
Wygląda FENOMENALNIE !!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń