Pyszna, aromatyczna, pełna kalarepy zupa krem. Doskonała dla wielbicieli tego warzywa. Jest delikatna i bardzo kremowa. Podana z groszkiem ptysiowym zadowoli każdego. Idealna na obiad dla całej rodziny.
900 g kalarepy ( waga po obraniu)
30 g masła
1 średnia cebula
1,5 l - 2 l rosołu lub bulionu
groszek ptysiowy
Wykonanie:
Kalarepy obieramy, pozbawiamy zdrewniałej części jeśli taka jest i dokładnie myjemy. Następnie każdą kalarepę kroimy w średniej wielkości kostkę.
Cebulę kroimy w półplasterki. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim cebulę. Gdy stanie się złocista dodajemy kalarepę. Dokładnie mieszamy, po czym zalewamy rosołem lub bulionem.
Całość gotujemy do miękkości i miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Podajemy np. z groszkiem ptysiowym. Można posypać rzeżuchą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb