mix zdjęć

czwartek, 7 kwietnia 2016

Kruche przekładanie ciasteczka



Pyszne, małe takie na jedne kęs bardzo kruche ciasteczka przełożone czekoladowym kremem. Doskonały dodatek do kawy lub herbaty.



Składniki:

Ciasto:

450 g mąki pszennej
300 g masła lub margaryny
120 g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
kolorowe barwniki

Do przełożenia:

150 g mlecznej czekolady
180 g mleka skondensowanego słodzonego

Wykonanie:

Wymieszane sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka oraz bardzo dobrze schłodzone masło lub margarynę. Szybko zarabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na 4 części.





Do trzech dodajemy barwniki i ponownie zarabiamy, by ciasto się zabarwiło. Tak przygotowane ciasta schładzamy przez 2 godziny w lodówce.



Schłodzone ciasta rozwałkowujemy na 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto oraz jak duże są ciasteczka. Upieczone studzimy.






Połamaną na kawałki czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy stanie się płynna dodajemy do niej mleko skondensowane i dokładnie mieszamy.





Gotowy krem nakładamy na jedno ciasteczko i przykrywamy drugim.


Nadzienia w ciasteczkach nie ma dużo dlatego jego słodycz nie dominuje.

2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie ale mam dwa pytania :-) Mleko skondensowane zwykłe czy słodzone? Piekarnik sam dół czy termoobieg? Z góry dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapomniałam napisać że słodzone :) Jeśli chodzi o piekarnik to może być problem, bo mam piekarnik z zamierzchłej przeszłości i w niem jest tylko jeden poziom :) W innym pewnie piekłabym na środku bez termoobiegu.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb