Pyszne, małe takie na jedne kęs bardzo kruche ciasteczka przełożone czekoladowym kremem. Doskonały dodatek do kawy lub herbaty.
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki pszennej
300 g masła lub margaryny
120 g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
kolorowe barwniki
Do przełożenia:
150 g mlecznej czekolady
180 g mleka skondensowanego słodzonego
Wykonanie:
Wymieszane sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka oraz bardzo dobrze schłodzone masło lub margarynę. Szybko zarabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na 4 części.
Do trzech dodajemy barwniki i ponownie zarabiamy, by ciasto się zabarwiło. Tak przygotowane ciasta schładzamy przez 2 godziny w lodówce.
Schłodzone ciasta rozwałkowujemy na 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto oraz jak duże są ciasteczka. Upieczone studzimy.
Połamaną na kawałki czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy stanie się płynna dodajemy do niej mleko skondensowane i dokładnie mieszamy.
Gotowy krem nakładamy na jedno ciasteczko i przykrywamy drugim.
Nadzienia w ciasteczkach nie ma dużo dlatego jego słodycz nie dominuje.
Wyglądają pysznie ale mam dwa pytania :-) Mleko skondensowane zwykłe czy słodzone? Piekarnik sam dół czy termoobieg? Z góry dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńZapomniałam napisać że słodzone :) Jeśli chodzi o piekarnik to może być problem, bo mam piekarnik z zamierzchłej przeszłości i w niem jest tylko jeden poziom :) W innym pewnie piekłabym na środku bez termoobiegu.
OdpowiedzUsuń