Sezon na truskawki i czereśnie w pełni. Zapraszam więc na pyszny, lekki i bardzo puszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną z tymi aromatycznymi sezonowymi owocami. To ciasto będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty.
6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
500 ml śmietany 36 %
150 g czereśni
250 g truskawek do zmiksowania
150 g truskawek do pokrojenia
Dekoracja:
kilka truskawek
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą stopniowo dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie, ale delikatnie łączymy. Masę przelewamy do kwadratowej tortownicy i pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwa blaty, które nasączamy np. wodą z cukrem. Jeśli ciasto będzie dla dorosłych proponuję dodać %.
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Te przeznaczone do zmiksowania dajemy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą konsystencję. Pozostałe truskawki kroimy na plasterki. Czereśnie myjemy, osuszamy pozbawiamy ogonków oraz pestek. Tniemy je na ćwiartki.
Schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno uważając, żeby nie zrobić masła. Do ubitej śmietany dodajemy zmiksowane truskawki i ostrożnie mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy pokrojone truskawki oraz czereśnie i mieszamy.
3/4 masy przekładamy ja jeden blat biszkopta i przykrywamy drugim. Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta. Można zrobić dekorację z truskawek. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodziło.
Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb