środa, 1 czerwca 2016
Deser mega truskawkowy
Korzystając z okazji, że dziś Dzień Dziecka przygotowałam moim pociechom tajny deser z tej okazji. W zasadzie to miał być tajny, ale przed nimi nic się nie ukryje. Ten pyszny deser pełen soczystych, sezonowych truskawek z dodatkiem bitej śmietany będzie idealny na uczczenie tego jakże wyjątkowego dnia.
Składniki:
Galaretka truskawkowa:
500 g świeżych truskawek (waga po odszypułkowaniu)
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka wody
Bita śmietana:
500 ml śmietany 36%
Truskawki do dekoracji:
350 g świeżych truskawek (waga po odszypułkowaniu)
5-6 łyżek gotowej galaretki ( po połączeniu składników)
1 łyżka cukru
listki mięty
Wykonanie:
Galaretki zalewamy szklanką wrzącej wody i dokładnie mieszamy, aż ta rozpuści się w płynie. Odstawiamy do przestudzenia.
Truskawki dokładnie myjemy pozbawiamy szypułek. Osączone z nadmiaru wody przekładamy do misy blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Zmiksowane truskawki przekładamy do miski z przestudzoną galaretką i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przekładamy 6-7 łyżek gotowej galaretki. Pozostałą galaretkę przelewamy po równo do sporych szklanek ( u mnie szklanki mają pojemność 500 ml). Gotowe wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy galaretka zastygnie w misce ubijamy na sztywno śmietanę 36%. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką np. gwiazdki ( może być okrągła) i dajemy porcję śmietany na wierzch każdej galaretki ( nie zużywamy całej śmietany będzie jeszcze potrzebna).
Truskawki przeznaczone do dekoracji myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane owoce przekładamy do miski z odłożoną galaretką i dodajemy łyżkę cukru. Całość ostrożnie mieszamy.
Na wierzchu bitej śmietany "rozprowadzamy" po około łyżce truskawek. Przykrywamy je kleksami bitej śmietany, na które dajemy pozostałe truskawki.
Na górze robimy dekorację z bitej śmietany oraz listków mięty. Całość schładzamy przez co najmniej godzinę.
Podajemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb