mix zdjęć

poniedziałek, 30 maja 2016

Pizza z żeberkami



Pyszna, bardzo aromatyczna pizza z żeberkami wieprzowymi. Idealna nie tylko na obiad czy podwieczorek dla całej rodziny. Doskonała na imprezy w gronie przyjaciół i znajomych. Moja rodziną ją uwielbia.


Składniki:

Zaczyn:

125 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki
pół łyżeczki cukru

Ciasto:

300 g mąki pszennej typ 00
2 łyżki oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
1 płaska łyżeczki soli

Dodatki:

2 średnie żeberka surowe lub już duszone
1/4 czerwonej papryki
2-3 różyczki brokuła
1 średni pomidor
żółty ser - ilość wg uznania

Wykonanie:

Żeberka przesmażamy na złoto, przyprawiamy zalewamy wodą i dusimy do miękkości.
W szklance mieszamy składniki na zaczyn i wlewamy go do miski z przesianą mąką. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i zarabiamy bardzo elastyczne ciasto, które odstawiamy do podwojenia objętości.





Brokuły obgotowujemy prze z 3 minuty, przelewamy zimną wodą. Pomidora kroimy na mniejsze cząstki. Paprykę kroimy w kostkę. Ostudzone żeberka oddzielamy od kości i dzielimy na mniejsze kawałki. Liście bazylii i oregano opłukujemy. Liście bazylii rwiemy na mniejsze kawałki.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i rozciągamy je na całą jej powierzchnię.



Ciasto smarujemy ketchupem i układamy na nim liście oregano i bazylii.



Układamy dodatki. Na wierch dajemy plasterki sera.



Pizzę pieczemy w 200 st przez około 15-20 minut.



2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb