mix zdjęć

wtorek, 17 maja 2016

Pizza z wędzoną makrelą



Pyszna aromatyczna pizza, pełna smaku i koloru. Dodatek wędzonej makreli to pomysł mojej trzylatki, która ją uwielbia. Gotowa była wpakować całą rybę na swoją pizzę. Jako, że zostałyśmy same postanowiłyśmy zaszaleć.


Składniki:

Zaczyn:

70 ml letniej wody
10 g świeżych drożdży
1/2 łyżki mąki
pół łyżeczki cukru

Ciasto:

150 g mąki pszennej typ 00
1 łyżka oleju
1 małe jajko
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
1/2 płaskiej łyżeczki soli

Dodatki:

wędzona makrela - ilość wg uznania
3 średniej wielkości różyczki brokuła
1 średnia pieczarka ( na jedną pizzę)
1/4 czerwonej papryki
ketchup do posmarowania pizzy
żółty ser ( ilość i gatunek wg uznania)
Ilość składników można podwoić i wyjdzie duża pizza dla większej ilości osób.

Wykonanie:

W szklance mieszamy składniki na zaczyn i wlewamy go do miski z przesianą mąką. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i zarabiamy bardzo elastyczne ciasto, które odstawiamy do podwojenia objętości.



Brokuła obgotowujemy 3 minuty i zalewamy lodowatą wodą, by zatrzymać proces gotowania, odcedzamy o tniemy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy na mniejsze paseczki, pieczarki na plasterki, a rybę pozbawiamy ości i dzielimy na mniejsze cząstki.


Wyrośniętą pizzę dzielimy na dwie części. Obie formujemy na kształt kulki i rozwałkowujemy na cienki placek.




Obie smarujemy ketchupem i układamy dodatki. Na wierzchu kładziemy żółty ser.




Pizzę pieczemy w 200 st przez około 15-20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb