piątek, 6 maja 2016
Botwinka z młodymi ziemniakami
Botwinka to ulubiona wiosenna zupa mojej rodziny. Znika równie szybko jak się ją robi. Dodatek młodych ziemniaków sprawia, że ciężko przejść obok niej obojętnie.
Składniki:
1 spory pęczek botwinki
1 marchewka
2 średnie młode buraki
1-1,5 l rosołu lub bulionu
1 łyżka śmietany 18%
Wykonanie:
Marchew oraz spory pęczek botwinki dokładnie myjemy. Odcinamy liście od młodych buraczków i odstawiamy. Marchew i buraki obieramy, opłukujemy. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, a buraki w niewielką kostkę.
Do garnka wrzucamy przygotowane warzywa, zalewamy rosołem lub bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie przebieramy liście buraków, następnie kroimy je wraz z łodyżkami na mniejsze kawałki.
Gdy warzywa w garnku zmiękną wrzucamy pokrojone liście i gotujemy przez około 3-5 minut. Jeśli ktoś lubi miękkie gotuje dłużej.
Gotową zupę zdejmujemy z gazu i zabielamy śmietaną. Podajemy np. z młodymi ziemniaczkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb