Pyszne, bardzo delikatne, a do tego rozpływające się w ustach wieprzowe żeberka. Idealne na obiad oraz spotkanie w gronie znajomych. Znikają bardzo szybko, a do ich przygotowania potrzeba tak niewiele.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
cukier
niewielka ilość oleju do obsmażenia żeberek
Wykonanie:
Żeberka kroimy na paski. W rondlu rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim żeberka. Gdy mięso będzie złote z każdej strony zalewamy je wodą.
Doprawiamy całość solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie konieczności dolewamy wody.
Gdy mięso zmięknie, a płyn znacznie odparuje posypujemy mięso niewielką ilością cukru.
Całość cały czas mieszamy, by nic się nie przypaliło. Gdy cukier się rozpuści i utworzy glazurę podajemy. Wytworzonym sosem polewamy żeberka.
Ale pycha mięsiwo!
OdpowiedzUsuńCiężko się nie zgodzić :) Mój mąż już poluje na żeberka i czeka na powtórkę :)
OdpowiedzUsuń