mix zdjęć

wtorek, 10 maja 2016

Lepkie żeberka wieprzowe



Pyszne, bardzo delikatne, a do tego rozpływające się w ustach wieprzowe żeberka. Idealne na obiad oraz spotkanie w gronie znajomych. Znikają bardzo szybko, a do ich przygotowania potrzeba tak niewiele.



Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
cukier
niewielka ilość oleju do obsmażenia żeberek

Wykonanie:

Żeberka kroimy na paski. W rondlu rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim żeberka. Gdy mięso będzie złote z każdej strony zalewamy je wodą. 


Doprawiamy całość solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie konieczności dolewamy wody. 


Gdy mięso zmięknie, a płyn znacznie odparuje posypujemy mięso niewielką ilością cukru. 



Całość cały czas mieszamy, by nic się nie przypaliło. Gdy cukier się rozpuści i utworzy glazurę podajemy. Wytworzonym sosem polewamy żeberka. 



2 komentarze:

  1. Ciężko się nie zgodzić :) Mój mąż już poluje na żeberka i czeka na powtórkę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb