sobota, 28 maja 2016
Makaron z mięsem i sosem
Pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Niewiele pracy, a efekt gwarantowany. Takie danie to doskonały pomysł na rodzinny obiad.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
250 g makaronu
125 g przecieru pomidorowego
3-4 ząbki czosnku
przyprawy do smaku:
papryka ostra i słodka
zioła prowansalskie oregano, bazylia
świeżo mielony pieprz kolorowy
cukier
sól morska
liście bazylii i oregano ilość wg uznania
Wykonanie:
Bardzo drobno posiekany czosnek wrzucamy na zimny olej i stawiamy na gazie. Gdy zacznie wydzielać aromat na patelnię wrzucamy mięso mielone. Całość przesmażamy, aż mięso zmieni kolor.
Gdy to nastąpi dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy do smaku. Chwilę smażymy po czym wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia.
Do wrzącego płynu wrzucamy makaron. Gotujemy co jakiś czas mieszając, aż makaron wchłonie płyn i będzie miękki lub al dente. Jaki będzie zależy od naszych upodobań.
Do gotowego dania dodajemy porwane na mniejsze kawałki liście bazylii oraz listki oregano.
Mieszamy i podajemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb