czwartek, 12 maja 2016
Muffinki z rabarbarem
Sezon na rabarbar w pełni. Zapraszam na pyszne, wilgotne i aromatyczne muffinki z rabarbarem. Idealne na małe co nieco. Doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Znikają szybciej niż się pieką.
Składniki:
300 g cukru trzcinowego
240 g mąki pszennej
200 g masła 83%
160 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łodygi rabarbaru
Wykonanie:
Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski przekładamy miękkie masło oraz cukier trzcinowy. Miksujemy przez chwilę ( cukier nie powinien się rozpuścić) i dodajemy po jednym żółtku. Każde następne gdy poprzednie połączy się z masą.
Gdy składniki się połączą partiami dosypujemy przesiane sypkie składniki. Miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowym ciastem napełniamy papilotki. Na wierzch układamy rabarbar.
Tak przygotowane muffinki pieczemy w 190 st przez 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak dużo ciasta nałożyliśmy do papilotek.
Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb