wtorek, 24 maja 2016
Bigos z łopatką wieprzową
Pyszny, syty i aromatyczny bigos. Doskonały na wszelkie okazje oraz zwyczajny domowy obiad. Niewiele pracy, a efekt murowany. Czego chcieć więcej?
Składniki:
1,5 kg kiszonej kapusty
500 g łopatki wieprzowej
370 g cienkiej kiełbasy
250 g wędzonego boczku
4-5 łyżek przecieru pomidorowego
przyprawy do smaku:
kminek mielony
papryka słodka i ostra
zioła prowansalskie
oregano, bazylia
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól morska
Wykonanie:
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, by napęczniały. Boczek wędzony kroimy w kostkę. Cienką kiełbasę tniemy na plasterki, które kroimy na mniejsze kawałki. Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Na patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy na złoto mięso. W miedzy czasie do dużego garnka wrzucamy pokrojony wcześniej boczek i przesmażamy go, aż stanie się rumiany. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i przez chwilę przesmażamy.
Do garnka przekładamy obsmażone mięso. Dodajemy przecier pomidorowy całość dokładnie mieszamy i chwilę przesmażamy.
Do garnka dodajemy kiszoną kapustę oraz osączone z wody grzyby. Całość ostrożnie mieszamy. Wlewamy zimną wodę oraz wodę, w której moczyliśmy grzyby ( uważamy, żeby nie wpadły nam śmietki i to co osiadło na dnie), dodajemy przyprawy i dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
W miarę wygotowywania się płynu ( jeśli to konieczne) dolewamy go. Gdy mięso zmięknie możemy podawać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb