sobota, 28 maja 2016
Żeberka w ketchupie
Tak przygotowane żeberka uwielbiają moje dziewczyny. Pewnie dlatego, że ketchup to coś za czym przepadają, a i miękkie i delikatne mięso z żeberek jest tak pyszne, że ciężko się od nich oderwać. Jedna patelnia i danie obiadowe gotowe.
Składniki:
około 1 kg żeberek wieprzowych
120-180 ml ketchupu ( u mnie łagodny)
3-4 łyżki miodu
przyprawy do smaku:
papryka ostra i słodka
zioła prowansalskie
oregano, bazylia
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól morska
Wykonanie:
Żeberka wieprzowe dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze porcje. Tak przygotowane mięso układamy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Rumiane żeberka polewamy ketchupem i przez chwilę obsmażamy.
Na patelnię wlewamy miód. Doprawiamy całość do smaku i wlewamy wodę.
Całość dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Podajemy gdy mięso zmięknie, a sos zgęstnieje.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb