mix zdjęć

niedziela, 8 maja 2016

Łopatka wieprzowa duszona z warzywami



Pyszna, rozpływająca się w ustach łopatka wieprzowa duszona z warzywami. Idealna na obiad dla całej rodziny. Doskonałe danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo.



Składniki:

700 g łopatki wieprzowej
350 g marchewki
200 g selera
200 g czerwonej papryki
60 g masła
przyprawy do smaku:
papryka ostra i słodka
zioła prowansalskie, oregano, bazylia
świeżo zmielony pieprz kolorowy
sól morska
natka pietruszki ( ilość wg uznania)

Wykonanie:

Łopatkę dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie roimy w kostkę. Marchew oraz selera obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego oraz białych błonek i kroimy na mniejsze paski.




Pokrojone wcześniej mięso przesmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoto. Przesmażone zdejmujemy na talerz.



Na patelnię wrzucamy masło. Gdy praktycznie się rozpuści wrzucamy na patelnię startą marchew i seler. Przesmażamy aż zmienią kolor, po czym dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę smażymy.





Dorzucamy przesmażone wcześniej mięso i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy wodą doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.




Gotowe danie zdejmujemy z ognia dodajemy listki z natki pietruszki i mieszamy.



Podajemy od razu po przygotowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb