Pyszna aromatyczna wiosenna zupa z mięsnymi kuleczkami. Idealna na szybki obiad dla całej rodziny. Zabarwione na różowo mięso sprawiło, że dziewczynki nie mogły się od nich oderwać.
Składniki:
Zupa:
2-3 pęczki botwinki
1,5-2 l rosołu drobiowego
2 łyżki posiekanego koperku do posypania zupy
Mięsne kuleczki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
przyprawy do smaku
bułka tarta do zagęszczenia masy
mąka do obtoczenia mięsnych kuleczek
Wykonanie:
Odcinamy buraczki od liści botwinki. Obie części dokładnie myjemy. Buraki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy pokrojone warzywo zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. W tym czasie kroimy liście botwinki oraz przygotowujemy mięsne kuleczki.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przyprawy i bułkę tartą ( ilość dozujemy sami). Całość mieszamy do połączenia składników. Z gotowej masy mięsnej formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w mące.
Tak przygotowane obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor po czym wrzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojone liście buraka i gotujemy krótką chwilę. Gotową zupę zdejmujemy z gazu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Nakładamy na talerz i posypujemy koperkiem. Podajemy np. z młodymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb