mix zdjęć

niedziela, 15 maja 2016

Botwinka na bogato



Pyszna aromatyczna wiosenna zupa z mięsnymi kuleczkami. Idealna na szybki obiad dla całej rodziny. Zabarwione na różowo mięso sprawiło, że dziewczynki nie mogły się od nich oderwać.


Składniki:

Zupa:

2-3 pęczki botwinki
1,5-2 l rosołu drobiowego
2 łyżki posiekanego koperku do posypania zupy

Mięsne kuleczki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
przyprawy do smaku
bułka tarta do zagęszczenia masy
mąka do obtoczenia mięsnych kuleczek

Wykonanie:

Odcinamy buraczki od liści botwinki. Obie części dokładnie myjemy. Buraki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy pokrojone warzywo zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. W tym czasie kroimy liście botwinki oraz przygotowujemy mięsne kuleczki.




Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przyprawy i bułkę tartą ( ilość dozujemy sami). Całość mieszamy do połączenia składników. Z gotowej masy mięsnej formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w mące.





Tak przygotowane obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor po czym wrzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy około 10 minut.



Po tym czasie dodajemy pokrojone liście buraka i gotujemy krótką chwilę. Gotową zupę zdejmujemy z gazu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.



Nakładamy na talerz i posypujemy koperkiem. Podajemy np. z młodymi ziemniakami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb