mix zdjęć

sobota, 21 maja 2016

Pizza z botwinką



Pyszna bardzo aromatyczna pizza na cienkim cieście. Idealna na obiad i kolację. Doskonała na imprezę oraz rodzinne posiedzenie. W jej przygotowaniu mogą pomagać dzieci, które bardzo to lubią.


Składniki:

Zaczyn:

125 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru

Ciasto:

300 g mąki pszennej typ 00
2 łyżka oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
1 płaska łyżeczka soli

Dodatki:

3-4 różyczki brokuła
3-4 pieczarki
kilka plasterków szynki
młode liście botwinki - ilość wg uznania
pół czerwonej papryki
ketchup do posmarowania pizzy

Wykonanie:

W szklance mieszamy składniki na zaczyn i wlewamy go do miski z przesianą mąką. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i zarabiamy bardzo elastyczne ciasto, które odstawiamy do podwojenia objętości.


Odcinamy młode liście botwinki i dokładnie je myjemy i osuszamy. Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na plasterki. Umyte różyczki brokuła obgotowujemy przez 3 minuty, po czym przelewamy lodowatą wodą, która zatrzyma proces gotowania. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w kosteczkę.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i rozciągamy je na całą jej powierzchnię. Po wierzchu smarujemy je ketchupem, na którym układamy dodatki. Na wierzch dajemy żółty ser.




Pizzę pieczemy w 200 st przez około 15-20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb