sobota, 21 maja 2016
Pizza z botwinką
Pyszna bardzo aromatyczna pizza na cienkim cieście. Idealna na obiad i kolację. Doskonała na imprezę oraz rodzinne posiedzenie. W jej przygotowaniu mogą pomagać dzieci, które bardzo to lubią.
Składniki:
Zaczyn:
125 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
300 g mąki pszennej typ 00
2 łyżka oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
1 płaska łyżeczka soli
Dodatki:
3-4 różyczki brokuła
3-4 pieczarki
kilka plasterków szynki
młode liście botwinki - ilość wg uznania
pół czerwonej papryki
ketchup do posmarowania pizzy
Wykonanie:
W szklance mieszamy składniki na zaczyn i wlewamy go do miski z przesianą mąką. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i zarabiamy bardzo elastyczne ciasto, które odstawiamy do podwojenia objętości.
Odcinamy młode liście botwinki i dokładnie je myjemy i osuszamy. Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na plasterki. Umyte różyczki brokuła obgotowujemy przez 3 minuty, po czym przelewamy lodowatą wodą, która zatrzyma proces gotowania. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w kosteczkę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i rozciągamy je na całą jej powierzchnię. Po wierzchu smarujemy je ketchupem, na którym układamy dodatki. Na wierzch dajemy żółty ser.
Pizzę pieczemy w 200 st przez około 15-20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb