poniedziałek, 2 maja 2016
Sałatka z kurczakiem i ananasem
Kurczak i ananas to idealne połączenie smaków. Dodane do sałaty oraz pysznego soczystego pomidora i lekko pikantnej cebuli dymki tworzą idealną sałatkę obiadową.
Składniki:
6-7 liści sałaty lodowej
4 plastry ananasa
2 pomidory
140 g piersi z kurczaka
1 średniej wielkości dymka
kilka kwiatów rozmarynu (nie jest konieczny)
oliwa z oliwek
sól morska
biały pieprz
czerwona papryka do zamarynowania mięsa
sól morska do zamarynowania mięsa
pieprz kolorowy do zamarynowania mięsa
Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, po czym kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy je do miski. Dodajemy do niej przyprawy oraz olej i bardzo dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso odstawiamy.
Plastry ananasa osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze cząstki. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki, a dymkę na cienkie plasterki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i dajemy do miski.
Na suchej patelni przesmażamy zamarynowanego wcześniej kurczaka. Usmażonego przekładamy na ręcznik papierowy i studzimy.
Gdy mięso stygnie dodajemy je wraz z pozostałymi przygotowanymi wcześniej dodatkami. Zawartość miski dokładnie mieszamy.
Dekorujemy kwiatami rozmarynu. Przed podaniem polewamy sałatkę oliwą z oliwek wymieszaną z solą morską i białym pieprzem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb