mix zdjęć

sobota, 21 maja 2016

Żeberka z rozmarynem



Pyszne rozpływające się w ustach żeberka wieprzowe w pysznym aromatycznym sosie rozmarynowym. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. Idealne na męskie spotkania. Niewiele pracy i składników, a danie robi się praktycznie samo.


Składniki:

1,5 kg żeberek wieprzowych ( można użyć mniej lub więcej)
rozmaryn - ilość wg upodobań
sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
niewielka ilość oleju do obsmażenia żeberek

Wykonanie:

Żeberka dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy na nim na złoto podzielone na mniejsze kawałki żeberka.




Do połowy garnka z obsmażonym mięsem wlewamy wodę i dodajemy gałązki rozmarynu. Jest on bardzo aromatyczny i lepiej nie dawać go zbyt dużo. Zawsze można go dodać. Odjąć już nie będzie jak.


Całość dusimy na wolnym ogniu, do momentu odparowania 1/4 płynu. Wówczas doprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.


Gotujemy nadal pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie, a sos się zredukuje. Jeśli to konieczne dolewamy wody. Na 5 minut przed końcem gotowania dodałam jeszcze trochę rozmaryn.


Podajemy od razu po przygotowaniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb