mix zdjęć

środa, 11 maja 2016

Żeberka w kiszonej kapuście



Pyszne, mega soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach wieprzowe żeberka duszone w kiszonej kapuście. Szybkie w przygotowaniu robią się praktycznie same. Doskonałe na obiad dla całej rodziny.



Składniki:

1,5 kg żeberek wieprzowych
1,5 kg kiszonej kapusty
3 średniej wielkości cebule
przyprawy:
kminek mielony
papryka ostra i słodka
oregano, bazylia i zioła prowansalskie
świeżo mielony pieprz kolorowy
cukier

Wykonanie:

Cebule obieramy z wierzchniej warstwy pokroić na ćwiartki, a te w 3-4 mm "plasterki".


Dokładnie umyte i osuszone żeberka dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie obsmażamy je z każdej strony na złoto na niewielkiej ilości oleju. Przesmażone przekładamy na talerz.




W garnku, w którym smażyliśmy żeberka przesmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy kiszoną kapustę i przez chwilę przesmażamy.




Do przesmażonych składników dodajemy żeberka, mieszamy. Wlewamy wodę, doprawiamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Co jakiś czas mieszamy. W razie konieczności dolewamy wody.





Podajemy gdy mięso będzie miękkie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb