środa, 11 maja 2016
Żeberka w kiszonej kapuście
Pyszne, mega soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach wieprzowe żeberka duszone w kiszonej kapuście. Szybkie w przygotowaniu robią się praktycznie same. Doskonałe na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych
1,5 kg kiszonej kapusty
3 średniej wielkości cebule
przyprawy:
kminek mielony
papryka ostra i słodka
oregano, bazylia i zioła prowansalskie
świeżo mielony pieprz kolorowy
cukier
Wykonanie:
Cebule obieramy z wierzchniej warstwy pokroić na ćwiartki, a te w 3-4 mm "plasterki".
Dokładnie umyte i osuszone żeberka dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie obsmażamy je z każdej strony na złoto na niewielkiej ilości oleju. Przesmażone przekładamy na talerz.
W garnku, w którym smażyliśmy żeberka przesmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy kiszoną kapustę i przez chwilę przesmażamy.
Do przesmażonych składników dodajemy żeberka, mieszamy. Wlewamy wodę, doprawiamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Co jakiś czas mieszamy. W razie konieczności dolewamy wody.
Podajemy gdy mięso będzie miękkie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb