środa, 18 maja 2016
Łopatka z papryką w sosie z dodatkiem curry
Nie ma to jak pyszne, bardzo aromatyczne danie z łopatki w sosie z dodatkiem przyprawy curry. Dodatek małych młodych ziemniaczków sprawi, że danie to będzie idealnym posiłkiem dla całej rodziny.
Składniki:
800 g łopatki wieprzowej
1 duża czerwona papryka
1/2-1 łyżeczki curry - można dać mniej lub więcej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól morska
młode ziemniaki - ilość wg uznania
Wykonanie:
Paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w niewielkie paseczki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Na dobrze rozgrzanej patelni przesmażamy mięso. Gdy stanie się rumiane dorzucamy pokrojoną wcześniej paprykę. Całość chwilę przesmażamy i posypujemy curry i mąką.
Ponownie przesmażamy, by mąka straciła swój surowy smak i powoli cały czas mieszając dolewamy wody. Przyprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem.
Gdy mięso zacznie mięknąć dodajemy dokładnie oczyszczone młode ziemniaki, dolewamy trochę wody i ponownie przykrywamy i gotujemy do miękkości ziemniaków i odparowania nadmiaru płynu.
Podajemy gdy ziemniaki będą miękkie, a sos zgęstnieje.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Znowu spróbuję, z uporem maniaka. Może się uda. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że się uda :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię ja. Zobaczymy ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuń