mix zdjęć

poniedziałek, 2 maja 2016

Pizza na ziołowym spodzie



Nie ma to jak eksperymenty z ciastem. Niby taki zwyczajny dodatek, a efekt końcowy murowany. Pizza na takim cieście jest wyśmienita. Różne dodatki sprawiają, że każdy znajdzie coś pysznego.



Składniki:

Zaczyn:

125 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki
pół łyżeczki cukru

Ciasto:

300 g mąki pszennej typ 00
2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
płaska łyżeczka soli

Dodatki:

140 g cienkiej kiełbasy
3-4 pieczarki
1/2 średniej cebuli
1 ogórek kiszony
2 łyżki kukurydzy
kilka małych pomidorków

Wykonanie:

Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą mieszamy. Do miski przesiewamy sól oraz mąkę. Na środku robimy dołek, w który wlewamy przygotowany zaczyn. Gdy zaczyn ruszy dodajemy pozostałe składniki ciasta i zarabiamy gładkie, bardzo elastyczne ciasto.





Przygotowane ciasto przekładamy je do miski posmarowanej olejem. Ciasto skrapiamy olejem i ostrożnie rozprowadzamy go po jego powierzchni. Tak przygotowane odstawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie możemy przygotować składniki.



Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Pomidorki i pieczarki dokładnie myjemy. Pomidory kroimy na połówki, a pieczarki na plasterki. Kiełbasę dzielimy na plasterki, a kukurydzę osączamy z zalewy. Ogórka kiszonego kroimy w kostkę.



Wyrośnięte ciasto przekładamy ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągamy je na całą jej powierzchnię.



Ciasto smarujemy ketchupem, na którym układamy przygotowane wcześniej dodatki. Na wierzch układamy plasterki sera.





Pieczemy w 200 st przez około 20-25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb