sobota, 14 maja 2016
Karkówka w sosie słodko kwaśnym
Pyszna rozpływająca się w ustach karkówka w doskonałym sosie słodko kwaśnym. Idealny pomysł na rodzinny obiad. Jednogarnkowe danie, które praktycznie samo się robi. Znika szybciej niż gotuje się ryż.
Składniki:
700 g karkówki
1 szkl ketchupu łagodnego
3 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 średnie cebule
1 duża marchewka
3-4 ząbki czosnku
przyprawy do smaku:
papryka ostra i słodka
bazylia, oregano, zioła prowansalskie
świeżo mielony pieprz u mnie kolorowy
cukier
sól morska
Wykonanie:
Karkówkę dokładnie myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Obraną z wierzchniej warstwy cebulę kroimy na ćwiartki, a ta na plasterki. Marchew obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze cząstki. Czosnek kroimy na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim mięso. Gdy to będzie rumiane z każdej strony przekładamy je na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy marchew, którą zdejmujemy gdy zmieni kolor.
Na patelnię jeśli to konieczne dolewamy olej i przesmażamy cebulę. Gdy ta stanie się szklista dodajemy czosnek i smażymy, aż poczujemy jego aromat.
Dodajemy odłożone wcześniej mięso i marchew oraz przecier pomidorowy i ketchup. Całość dokładnie mieszamy i chwilę przesmażamy.
Zalewamy wodą dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy mięso zmięknie, a sos zgęstnieje podajemy. Jeśli ktoś chce może sos zagęścić mąką pszenną rozrobioną z wodą.
Podajemy np. z ugotowanym na sypko ryżem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb