Pyszne, aromatyczne bardzo delikatne roladki z karkówki nadziane marchewką ogórkiem kiszonym i pieczarkami. Doskonałe na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
plastry karkówki - ilość zależy od zapotrzebowania u mnie 3
marchew
ogórek kiszony
2-3 pieczarki
natka pietruszki
do posypania mięsa:
papryka słodka
świeżo mielony pieprz
sól morska
Przyprawy do smaku:
papryka ostra i słodka
oregano, bazylia
zioła prowansalskie
świeżo mielony pieprz
sól morska
Sposób przygotowania:
Marchew obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Tak samo kroimy kiszonego ogórka. Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na plastry grubości słupków marchewki i ogórka. Każdy plasterek tniemy na paski grubości w/w warzyw. Natkę pietruszki dokładnie opłukujemy i osuszamy. Odrywamy grubsze łodyżki zostawiając te cienki zakończone listkami.
Plastry karkówki bardzo cienko rozbijamy. Przyprawiamy z obu stron świeżo mielonym pieprzem papryką słodką oraz solą morską.
Na każdy rozbity plaster karkówki układamy po kawałki marchewki, ogórka oraz tyle paseczków pieczarek żeby były długości wcześniej ułożonych warzyw. Dodajemy natkę pietruszki i zwijamy zgrane roladki, które obwiązujemy nitką.
Tak przygotowane obsmażamy na złoto z każdej strony i przekładamy na talerz. To co zostało odcięte od marchewki oraz pieczarek kroimy drobniej i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso i przez chwilę smażymy. Dodajemy odłożone roladki, posypujemy mąką i obsmażamy, aż mąka straci swój surowy smak.
Cały czas mieszając wlewamy wodę. Doprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i zgęstnienie sosu.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Pomysł wykorzystam dzisiaj. Ciekawe czy wyjdą mi tak samo smakowite. :) Cudne zdjęcia. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Jestem pewna, że wyjdą pyszne zwłaszcza w Twoim wykonaniu :) Cieszę się, że zdjęcia Ci się podobają :)
UsuńApetycznie wygladaja w najbliszym czasie do zrobienia.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że roladki przypadły Ci do gustu :)
Usuń