poniedziałek, 20 czerwca 2016
Deser owocowy na bogato
Trochę tego, trochę tamtego, a do tego mnóstwo owoców i bita śmietana i deser gotowy. Tak niewiele potrzeba, żeby wyczarować coś pysznego doskonałego na upalne dni.
Składniki:
Galaretka czereśniowa:
250 g czereśni ( waga po drylowaniu i pozbawieniu ogonków)
1 galaretka wiśniowa
125 ml wrzącej wody
Galaretka truskawkowa:
500 g truskawek ( waga po przebraniu i pozbawieniu szypułek)
2 galaretki truskawkowe
300 ml wrzącej wody
Bita śmietana:
500 ml śmietany 30%
Do dekoracji:
500 ml śmietany 30%
kawa rozpuszczalna - ilość wg uznania ( ja użyłam Inki z racji tego że deser jadły dzieci)
kilka truskawek
kilka czereśni
biała i mleczna czekolada
Dodatkowo:
150-200 g babki cytrynowej ( moja była wilgotna więc jej nie nasączałam jeśli jednak babka będzie sucha proponuję ją delikatnie nasączyć)
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczany we wrzącej wodzie. Owoce dokładnie myjemy. Czereśnie pozbawiamy pestek i ogonków, a truskawki szypułek. Do wysokiego naczynia dajemy truskawki i miksujemy je na gładki krem.
Do drugiego naczynia dajemy czereśnie i je również miksujemy na gładką masą. Do misek z galaretkami wlewamy zmiksowane owoce. Do galaretki truskawkowej wlewamy zmiksowane truskawki, a do galaretki wiśniowej czereśnie. Obie masy dokładnie mieszamy.
Do szklanek przelewamy porcję masy truskawkowej i wkładamy do lodówki do stężenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, a babkę cytrynową rozdrabniamy. Na zastygłą galaretkę dajemy porcję bitej śmietany. Na nią dajemy porcję pokruszonej babki cytrynowej, którą zakrywamy drugą porcją bitej śmietany. Wierzch wyrównujemy, żeby galaretka czereśniowa nie uciekła na babkę.
Na wyrównaną śmietanę wlewamy po około 6 łyżek galaretki czereśniowej. Całość schładzamy do zastygnięcia. Na zastygła masę czereśniową wlewamy masę truskawkową i wstawiamy do zastygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem kawy rozpuszczalnej ( można ją pominąć ) i dekorujemy nią każdy deser.
Wierzch dekorujemy truskawkami oraz kawałkami czereśni. Na całość ścieramy niewielką ilość mlecznej i białej czekolady.
Podajemy dobrze schłodzony.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pięknie pokazane etapy wykonania. A czy zamiast babki można dodać biszkopciki? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Co do biszkopcików myślę, że spokojnie możesz ich użyć. Jeśli będą bardzo suche możesz je skropić wodą z dodatkiem soku z cytryny :)
Usuń