niedziela, 12 czerwca 2016
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Sezon na truskawki w pełni. Zapraszam więc na pyszne, delikatne i puszyste drożdżówki z aromatycznymi truskawkami i doskonałą kruszonką. Idealne na poranne śniadanie lub drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Znikają szybciej niż stygną.
Składniki:
500 g mąki typ 550
120 g cukru pudru
100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
250 ml letniego mleka
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
Zaczyn:
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
60 ml letniego mleka
Kruszonka:
120 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
200 g mąki
Nadzienie:
800 g truskawek ( waga po przebraniu i odszypułkowaniu)
3-4 łyżki cukru trzcinowego
Do posmarowania drożdżówek:
1 żółtko
Wykonanie:
Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy. Do sporej miski przesiewamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie przygotowany wcześniej zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn ruszy dodajemy jajko i żółtko.
Składniki mieszamy i powoli wlewamy mleko. Gdy składniki się połączą wlewamy przestudzone masło i zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Tak przygotowane przekładamy do miski, którą szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Posypujemy cukrem trzcinowym, ostrożnie mieszamy i odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 8 w miarę równych części.
Z każdej formujemy kulkę. Każdą rozpłaszczamy na grubość około 1 cm. Środek każdego "placka" delikatnie dociskamy tworząc wokół drożdżówki obwódkę o szerokości około 1-1,5 cm.
We wgłębienie wkładamy osączone z soku truskawki. Boki drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wierzch posypujemy kruszonką ( masło, cukier oraz mąkę rozcieramy palcami do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji). Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.
Studzimy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie wyglądają, chętnie skorzystam z przepisu. Tylko mam pytanie czy może być zwykły cukier?
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńJasne, że możesz użyć zwykłego cukru :) Ja daję trzcinowy, bo bardzo go lubimy :)