mix zdjęć

sobota, 25 czerwca 2016

Gulasz z szynki z młodymi ziemniakami



Pyszne i bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe z młodymi ziemniaczkami. Doskonały pomysł na wyśmienity obiad. Dodanie ziemniaków do sosu i ugotowanie ich w nim sprawia, że te pyszne niewielkie i niepozorne warzywo zyskuje na smaku i aromacie.


Składniki:
700 g szynki lub łopatki wieprzowej
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki pszennej
szczypta ostrej, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, pieprz ziołowy, szczypta pieprzu czarnego oraz sól morska)
2 ząbki czosnku
800 g młodych ziemniaków ( małe )
2 średniej wielkości marchewki
2-3 łyżeczki cukru
posiekana natka pietruszki
woda
chilli

Wykonanie:

Szynkę lub łopatkę opłukujemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Następnie przekładamy do woreczka wlewamy do niego olej i dodajemy przyprawy. Woreczek zawiązujemy i dokładnie obtaczamy mięso w marynacie po czym wstawiamy go do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki i zostawiamy na około 20 minut na meblach, by nabrało temp. pokojowej.


Marchew obieramy dokładnie myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je na patelnię z niewielką zawartością oleju i smażymy, aż zmieni kolor. W tym momencie na patelnię dajemy cukier. Dokładnie mieszamy, by cukier rozpuścił się i oblepił marchew. Tak przygotowaną marchew przekładamy na osobny talerzyk lub  do miseczki ( uwaga jest bardzo gorąca).


Gdy mięso się nabierze temp. otoczenia przystępujemy do smażenia. Na gorącą patelnię partiami wrzucamy pokrojone i otoczone w marynacie mięso i smażymy, aż pięknie się zarumieni. Przesmażone mięso przekładamy na talerz i smażymy kolejną partię mięsa, aż przesmażymy całość. Następnie wszystkie przesmażone kawałki przekładamy na patelnię, dodajemy marchew i posypujemy mąką. Dokładnie mieszamy, by mąka obtoczyła zawartość i smażymy przez około 1 minutę.



Po tym czasie wlewamy na patelnię szklankę wody i dokładnie mieszamy. Gdy mąka oraz przyprawy odkleją się od patelni dolewamy tyle wody, by mięso mogło pływać i dodajemy przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Gotujemy na mocnym ogniu, aż woda się zagotuje, a następnie zmniejszamy płomień tak, by płyn delikatnie się gotował.


Jak powstający sos zredukuje się o połowę ponownie dolewamy wodę tak by przykryła mięso zwiększamy płomień i tak jak poprzednio po zagotowaniu umniejszamy go, by ponownie powoli się gotowało. Po ponownym zredukowaniu płynu wrzucamy do garnka małe ziemniaczki dolewamy wody i gotujemy na średnim ogniu. Do miękkości ziemniaków. Po wrzuceniu ziemniaków patelnię przykrywamy pokrywką.


Gdy ziemniaki zmiękną, a sos zredukuje się i nabierze pysznego aromatu zdejmujemy patelnią z ognia i możemy podawać. Dla wielbicieli pikantnych dań proponuję posypać gulasz posiekaną papryczką chilli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb