Pyszny pełen truskawek i brzoskwiń sernik na zimno z chrupkim spodem z kakaowych herbatników. Idealny dodatek na upalne dni. Doskonały do kawy lub herbaty.
Składniki:
Spód:
200 g kakaowych herbatników
100 g masła
Masa serowa truskawkowa:
500 g białego trzykrotnie mielonego sera
1 galaretka truskawkowa lub poziomkowa
1 szkl, wrzącej wody
Masa brzoskwiniowa:
500 g brzoskwiń z puszki (w sezonie mogą być świeże)
2 galaretki brzoskwiniowe
1,5 szkl wrzącej wody
Masa serowa brzoskwiniowa:
500 g białego trzykrotnie mielonego sera
1 galaretka brzoskwiniowa
Masa truskawkowa:
500 g truskawek (waga po przebraniu i pozbawieniu szypułek)
2 galaretki truskawkowe
1,5 szkl wrzącej wody
Bita śmietana:
400 ml śmietany 30-36%
kilka truskawek do dekoracji
Wykonanie:
Galaretki potrzebne do mas serowych i owocowych mieszamy w podanej w składnikach ilości wrzącej wody i studzimy.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki przekładamy do woreczka i rozcieramy na pył. Proszek z ciastek przekładamy do miski i wlewamy do niej przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy. Powstanie coś w rodzaju mokrego piasku. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy, dociskami i wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki, by zastygł.
Do miski przekładamy ser i wlewamy galaretkę truskawkową. Całość dokładnie miksujemy. Gotową masę wlewamy na schłodzony spód i wkładamy do zastygnięcia do lodówki.
Brzoskwinie przekładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładka masę. Tak przygotowane owoce przelewamy do galaretki brzoskwiniowej. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy na zastygniętą masę serową. Ponownie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Do miski z serem wlewamy galaretkę brzoskwiniową i miksujemy, aż składniki się połączą. Gotową masę wlewamy na zastygniętą masą owocową.
Do pojemnika blendera dajemy truskawki i miksujemy je na gładką masę. Tak przygotowaną masę wlewamy do galaretki truskawkowej i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wlewamy na wierzch zastygniętej masy serowej. Odstawiamy do zastygnięcia.
Dobrze schłodzone ciasto wyjmujemy z formy.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Przekładamy ją do dekoratora i ozdabiamy wierzch sernika. Układamy truskawki i schładzamy.
Podajemy.
cudownie się prezentuje! Aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuń