mix zdjęć

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami



Pyszny pełen truskawek i brzoskwiń sernik na zimno z chrupkim spodem z kakaowych herbatników. Idealny dodatek na upalne dni. Doskonały do kawy lub herbaty.


Składniki:

Spód:

200 g kakaowych herbatników
100 g masła

Masa serowa truskawkowa:

500 g białego trzykrotnie mielonego sera
1 galaretka truskawkowa lub poziomkowa
1 szkl, wrzącej wody

Masa brzoskwiniowa:

500 g brzoskwiń z puszki (w sezonie mogą być świeże)
2 galaretki brzoskwiniowe
1,5 szkl wrzącej wody

Masa serowa brzoskwiniowa:

500 g białego trzykrotnie mielonego sera
1 galaretka brzoskwiniowa

Masa truskawkowa:

500 g truskawek (waga po przebraniu i pozbawieniu szypułek)
2 galaretki truskawkowe
1,5 szkl wrzącej wody

Bita śmietana:

400 ml śmietany 30-36%
kilka truskawek do dekoracji

Wykonanie:

Galaretki potrzebne do mas serowych i owocowych mieszamy w podanej w składnikach ilości wrzącej wody i studzimy.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki przekładamy do woreczka i rozcieramy na pył. Proszek z ciastek przekładamy do miski i wlewamy do niej przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy. Powstanie coś w rodzaju mokrego piasku. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy, dociskami i wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki, by zastygł.





Do miski przekładamy ser i wlewamy galaretkę truskawkową. Całość dokładnie miksujemy. Gotową masę wlewamy na schłodzony spód i wkładamy do zastygnięcia do lodówki.




Brzoskwinie przekładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładka masę. Tak przygotowane owoce przelewamy do galaretki brzoskwiniowej. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy na zastygniętą masę serową. Ponownie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.






Do miski z serem wlewamy galaretkę brzoskwiniową i miksujemy, aż składniki się połączą. Gotową masę wlewamy na zastygniętą masą owocową.



Do pojemnika blendera dajemy truskawki i miksujemy je na gładką masę. Tak przygotowaną masę wlewamy do galaretki truskawkowej i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wlewamy na wierzch zastygniętej masy serowej. Odstawiamy do zastygnięcia.





Dobrze schłodzone ciasto wyjmujemy z formy.


Śmietanę ubijamy na sztywno. Przekładamy ją do dekoratora i ozdabiamy wierzch sernika. Układamy truskawki i schładzamy.


Podajemy.



1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb