mix zdjęć

sobota, 18 czerwca 2016

Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami



Pyszne, lekkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe z sezonowymi truskawkami i borówkami. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.


Składniki:

Zaczyn:

40 ml letniego mleka
30 g świeżych drożdży
20 g cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej

Ciasto:

510 g mąki pszennej typ 550
210 ml letniego mleka
80 g cukru pudru
80 g masła lub margaryny
3 łyżki cukru waniliowego
3 żółtka
szczypta soli

Kruszonka:

100 g mąki pszennej
50 g masła lub margaryny
50 g cukru

Na wierzch:

400 g truskawek
120 g borówek czernic
1-2 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Mąkę, cukier puder oraz drożdże mieszamy ze sobą, aż składniki się połączą. Dodajemy mleko i mieszamy.



Do wysokiej miski przesiewamy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie zaczyn. Obok dajemy żółtka z cukrem waniliowym i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.



Gdy zaczyn ruszy dodajemy pozostałe mleko i zarabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i wyrabiamy gładkie, elastyczne i jednolite ciasto.



Przekładamy je do miski posypujemy niewielką ilością mąki i odstawiamy do podwojenia objętości.
Truskawki myjemy pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki dajemy do miski i posypujemy cukrem. Borówki opłukujemy i przebieramy.




Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i palcami rozciągamy je na cała jej powierzchnię.



Na ciasto układamy truskawki, które posypujemy mąką ziemniaczaną. Na truskawki rozrzucamy borówki.



Wierzch posypujemy kruszonką (masło, cukier oraz mąkę rozcieramy ze sobą). Odstawiamy na 30 minut by ciasto ruszyło.


Pieczemy w temp. 180 st przez około 45-50 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb