mix zdjęć

sobota, 11 czerwca 2016

Owocowa galaretka



Doskonała, lekka, bardzo owocowa galaretka ze świeżych owoców. Idealna na słodkie małe co nieco dla dzieci. Moje pociechy ją uwielbiają.


Składniki:

Galaretka z mangi i brzoskwini:

300 g mango ( waga po obraniu i wyjęciu pestki)
200 g brzoskwiń z puszki
2 galaretki brzoskwiniowe
1 szklanka wrzącej wody

Galaretka truskawkowa:

500 g truskawek ( waga po przebraniu i odszypułkowaniu)
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka wrzącej wody

Dodatkowo:

celofan do owinięcia gotowych galaretek
forma - od jej wielkości zależy grubość galaretek im mniejsza tym galaretki grubsze
folia lub woreczek do wyłożenia formy
niewielka ilość oleju do posmarowania formy

Wykonanie:

Formę wykładamy folią lub woreczkiem foliowym. Wlewamy niewielką ilość oleju. Rozprowadzamy go po całej powierzchni woreczka, który jest w formie. Odstawiamy.




Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach i studzimy. Obrane ze skóry i pozbawione pestki mango miksujemy na gładki z dodatkiem brzoskwiń. W osobnym naczyniu miksujemy na gładko pozbawione szypułek truskawki. Do miski z galaretkę brzoskwiniową wlewamy zmiksowane mango z brzoskwinią i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną wlewamy do formy wyłożonej woreczkiem i wstawiamy do lodówki by masa stężała.



Do galaretki truskawkowej wlewamy zmiksowane truskawki i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy na zastygłą masę z mango i brzoskwini. Wyrównujemy powierzchnię. Schładzamy w lodowce.



Gdy galaretka się zetnie tniemy ją nożem na mniejsze kawałki.


Każdy kawałek opakowujemy w przeźroczysty celofan dzięki temu galaretki będzie można położyć jedną na drugiej i się nie posklejają.



Podajemy.


2 komentarze:

  1. Fajny pomysł, mam różne foremki silikonowe do lodu, chyba będą się nadawać ? nie wiem czy trzeba je smarować olejem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że galaretki Ci się podobają :)
    Jeśli chodzi o foremki silikonowe to ja bym posmarowała niewielką ilością oleju. Dużo zależy od firmy, która je wyprodukowała. Za oryginalne włoskie formy mogę ręczyć, bo wiem, że galaretka z nich wyjdzie bez najmniejszego problemu, ale za inne gwarancji nie dam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb