mix zdjęć

wtorek, 21 czerwca 2016

Wafelki z masą truskawkową



Pyszne, mega aromatyczne z zarazem delikatne wafelki z masą pełną soczystych truskawek. Idealne na mało co nieco dla każdego i dużego i małego. Znikają w oka mgnieniu.


Składniki:

250 g masła lub margaryny
250 g truskawek ( waga po przebraniu i odszypułkowaniu)
1/2 szkl. cukru
2 galaretki truskawkowe
wafle ( u mnie opakowanie o wadze 235 g - zużyłam wszystkie)

Wykonanie:

Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy do wysokiego naczynia. Za pomocą blendera miksujemy owoce do uzyskania gładkiej konsystencji.




Uzyskany płyn przelewamy do garnka dodajemy masło lub margarynę i stawiamy na niewielkim ogniu. Gdy tłuszcz praktycznie się rozpuści dodajemy cukier i cały czas mieszamy, aż ten się rozpuści. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia.



Gotującą się masę zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretkę truskawkową. Całość bardzo dokładnie mieszamy, by galaretka się rozpuściła. Tak przygotowaną masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.



Gotową masą smarujemy wafle. Ostatni wafel pozostawiamy bez masy.



Przełożone wafle owijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki i obciążamy od góry. Dobrze schłodzone może kroić na dowolne kawałki i kształty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb