Pyszne, mega aromatyczne z zarazem delikatne wafelki z masą pełną soczystych truskawek. Idealne na mało co nieco dla każdego i dużego i małego. Znikają w oka mgnieniu.
Składniki:
250 g masła lub margaryny
250 g truskawek ( waga po przebraniu i odszypułkowaniu)
1/2 szkl. cukru
2 galaretki truskawkowe
wafle ( u mnie opakowanie o wadze 235 g - zużyłam wszystkie)
Wykonanie:
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy do wysokiego naczynia. Za pomocą blendera miksujemy owoce do uzyskania gładkiej konsystencji.
Uzyskany płyn przelewamy do garnka dodajemy masło lub margarynę i stawiamy na niewielkim ogniu. Gdy tłuszcz praktycznie się rozpuści dodajemy cukier i cały czas mieszamy, aż ten się rozpuści. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia.
Gotującą się masę zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretkę truskawkową. Całość bardzo dokładnie mieszamy, by galaretka się rozpuściła. Tak przygotowaną masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Gotową masą smarujemy wafle. Ostatni wafel pozostawiamy bez masy.
Przełożone wafle owijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki i obciążamy od góry. Dobrze schłodzone może kroić na dowolne kawałki i kształty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb