Sezon na pyszne, słodkie i mega soczyste morele trwa :) Postanowiłam zrobić z ich udziałem pyszne lekkie, a do tego bardzo puszyste drożdżówki. Będą one doskonałe na śniadanie oraz małe co nie co, kiedy naszym pociechom po całym dniu szaleństw na świeżym powietrzu zachce się czegoś słodkiego.
Składniki:
4 szklanki mąki
3 jajka
250 ml mleka
60 g masła ( rozpuszczonego i ostudzonego)
30 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
szczypta soli
Kruszonka:
100 g cukru muscovado
120 mąki pszennej
100 g masła
Dodatkowo:
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Morele dokładnie myjemy, wyjmujemy pestki i dzielimy na ćwiartki. Do owoców dodajemy cukier trzcinowy i ostrożnie mieszamy i odstawiamy.
Drożdże mieszamy z cukrem oraz mąką. Gdy składniki się połączą dolewamy letnie mleko i dokładnie łączymy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do wysokiej miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka i wyrośnięty zaczyn. Składniki mieszamy ze sobą. Gdy składniki się połączą dodajemy letni tłuszcz i ponownie zarabiamy, po czym przekładamy do miski z ciastem ubite na sztywno białka. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie zarabiamy, po czym dzielimy na 6 części.
Z każdej formujemy kulkę, którą spłaszczamy formując wyższe brzegi, które smarujemy mlekiem.
Na środek dajemy morele, które posypujemy kruszonką przygotowaną z masła roztartego z mąką i cukrem. Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do wyrośnięci.
Pieczemy w temp. 170 st przez około 30 minut.
Podajemy gdy ostygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb