mix zdjęć

piątek, 8 lipca 2016

Naleśniki z morelami



Sezon na morele w pełni. Te pyszne, słodkie i soczyste owoce to idealny dodatek do naleśników. Zatem zapraszam na pyszne, lekkie i cienkie naleśniki przełożone serem z morelami. Doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny.


Składniki:

Ciasto:

150 g mąki
320 ml mleka
2 jajka
szczypta soli

Przełożenie:

500 g białego mielonego sera
400 g moreli
2-3 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:

Morele dokładnie myjemy, osuszamy dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Każdą połówkę kroimy na średniej wielkości kostkę i dajemy do miski. Owoce posypujemy cukrem trzcinowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut by puściły sok, po czym dodajemy biały ser i mieszamy. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy.






Do miski dajemy mąkę oraz szczyptę soli. Na środek dajemy jajka i ostrożnie za pomocą miksera łączymy ze sobą składniki stopniowo dodając mleko. Gdy składniki dokładnie się połączą do ciasta dodajemy rozpuszczone masło i dobrze mieszamy.






Na patelnie wlewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoto.



Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym nadzieniem i od razu podajemy.



2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb