Sezon na morele w pełni. Te pyszne, słodkie i soczyste owoce to idealny dodatek do naleśników. Zatem zapraszam na pyszne, lekkie i cienkie naleśniki przełożone serem z morelami. Doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny.
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
320 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
Przełożenie:
500 g białego mielonego sera
400 g moreli
2-3 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Morele dokładnie myjemy, osuszamy dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Każdą połówkę kroimy na średniej wielkości kostkę i dajemy do miski. Owoce posypujemy cukrem trzcinowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut by puściły sok, po czym dodajemy biały ser i mieszamy. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy.
Do miski dajemy mąkę oraz szczyptę soli. Na środek dajemy jajka i ostrożnie za pomocą miksera łączymy ze sobą składniki stopniowo dodając mleko. Gdy składniki dokładnie się połączą do ciasta dodajemy rozpuszczone masło i dobrze mieszamy.
Na patelnie wlewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoto.
Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym nadzieniem i od razu podajemy.
Ale one muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńO tak :) I to jeszcze jak :)
OdpowiedzUsuń