mix zdjęć

środa, 27 lipca 2016

Zupa krem z cukinii z serem camembert



Prosta, szybka w przygotowaniu i genialna w smaku zupa krem z cukinii z dodatkiem sera camembert. Idealna dla wielbicie tego sera. Jego ilość można dostosować do własnych potrzeb i  preferencji smakowych.


Składniki:

1,3 kg cukinii
550 g niewielkich młodych ziemniaków
120 g cebuli
pęczek szczypiorku
50-60 g sera camembert ( można dać więcej lub mniej)
1 łyżka masła lub oleju

Wykonanie:

Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy mniejsze kawałki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w piórka. Szczypiorek opłukujemy i drobno kroimy.



W garnku na maśle lub oleju przesmażamy cebulę.


Gdy ta się zeszkli do garnka wrzucamy ziemniaki oraz cukinię i chwilę przesmażamy. Całość zalewamy rosołem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków ( te są młode i dodatkowo drobno pokrojone więc ugotują się bardzo szybko, przy "starych" ziemniakach najpierw gotujemy ziemniaki, a gdy zaczną mięknąć dodajemy cukinię).



Pod koniec gotowania do zupy wrzucamy ser camembert. Dokładnie mieszamy.


Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Gotową zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem.



Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb