środa, 27 lipca 2016
Zupa krem z cukinii z serem camembert
Prosta, szybka w przygotowaniu i genialna w smaku zupa krem z cukinii z dodatkiem sera camembert. Idealna dla wielbicie tego sera. Jego ilość można dostosować do własnych potrzeb i preferencji smakowych.
Składniki:
1,3 kg cukinii
550 g niewielkich młodych ziemniaków
120 g cebuli
pęczek szczypiorku
50-60 g sera camembert ( można dać więcej lub mniej)
1 łyżka masła lub oleju
Wykonanie:
Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy mniejsze kawałki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w piórka. Szczypiorek opłukujemy i drobno kroimy.
W garnku na maśle lub oleju przesmażamy cebulę.
Gdy ta się zeszkli do garnka wrzucamy ziemniaki oraz cukinię i chwilę przesmażamy. Całość zalewamy rosołem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków ( te są młode i dodatkowo drobno pokrojone więc ugotują się bardzo szybko, przy "starych" ziemniakach najpierw gotujemy ziemniaki, a gdy zaczną mięknąć dodajemy cukinię).
Pod koniec gotowania do zupy wrzucamy ser camembert. Dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Gotową zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem.
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Coś pysznego!
OdpowiedzUsuń