Pyszna, bardzo kremowa i aromatyczna zupa z kalafiora z dodatkiem puree ziemniaczanego. Podana z kontrastującą kolorem marchewką w glazurze oraz różyczkami kalafiora sprawdzi się idealnie jako obiad dla całej rodziny.
Składniki:
650-700 g kalafiora
170 g puree ziemniaczanego
150 g marchewki
czubata łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru
1,5-2 l rosołu
suszona natka pietruszki
groszek ptysiowy lub grzanki
Wykonanie:
Kalafiora kroimy na mniejsze różyczki i dokładnie myjemy. Każdą z różyczek dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy je do garnka. Odkładamy kilka różyczek do dekoracji ( należy je ugotować w osolonej wodzie w osobnym garnku).
Całość zalewamy rosołem, dodajemy roztartą w palcach suszoną natkę pietruszki. Całość gotujemy do miękkości. Na 5 minut przed końcem gotowania do zupy dodajemy puree z ziemniaków. Ja użyłam tego co zostało mi z poprzedniego dnia. Jeśli nie mamy puree to możemy do garnka razem z kalafiorem wrzucić obrane i pokrojone z drobną kostkę ziemniaki.
Marchew obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło z niewielką ilością oleju. Wrzucamy marchew i przesmażamy do zmiany koloru. Następnie wierzch posypujemy cukrem. Podrzucamy zawartość patelni tak by cukier pokrył każdy kawałek marchewki. Odstawiamy do ostudzenia.
Gotową zupę miksujemy na gładki krem.
Co myślisz o zmiksowaniu marchewki z zupką? :) dziś u mnie dzień miss fitness wiec się podzielę linkiem do fajnych przepisów :)
OdpowiedzUsuńMożesz to zrobić :) Kolor nie będzie śnieżnobiały tak jak w tej wersji, ale zupa będzie równie pyszna :) Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
OdpowiedzUsuń