sobota, 2 lipca 2016
Szaszłyki z kurczakiem i wędzoną śliwką
Pyszne, bardzo kolorowe i aromatyczne szaszłyki z piersią kurczaka oraz wędzonymi śliwkami. Zawartość patyczków znikała szybciej niż na nie trafiała.
Składniki:
1 średnia pierś z kurczaka
małe pomidorki
2 średnie cebule
1 średnia papryka
wędzone śliwki
przyprawy oraz niewielka ilość oleju do zamarynowania mięsa
patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Patyczki do szaszłyków jeśli nie są metalowe wkładamy na przynajmniej godzinę do wody. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy olej, przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy, myjemy, kroimy na ćwiartki, a te na połówki. Małe pomidorki dokładnie myjemy. Umytą i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
Na patyczki nadziewamy przygotowane wcześniej dodatki. Kolejność dowolna.
Grillujemy do miękkości mięsa. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Podajemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb