sobota, 2 lipca 2016
Dżem truskawkowo jabłkowy
Sezon na przetwory w pełni. W tym roku postanowiłam do dżemu truskawkowego dodać soczyste i słodziutkie jabłka. Dżem wyszedł pyszny i gęsty. Dzięki zmiksowanym owocom nic się nie przypaliło.
Składniki:
1,5 kg truskawek ( waga po przebraniu)
1 kg jabłek ( waga po pozbawieniu gniazd nasiennych)
300 g cukru ( ilość wg uznania dużo zależy od słodkości owoców)
Wykonanie:
Truskawki oraz jabłka dokładnie myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek, a jabłka gniazd nasiennych ( jeśli to konieczne to obieramy je se skórki).
Do garnka przekładamy truskawki pokrojone na połówki oraz jabłka pokrojone na mniejsze kawałki. Całość zasypujemy cukrem, mieszamy o odstawiamy na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok.
Garnek stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, Gotujemy 5 minut po czym miksujemy na gładko za pomocą blendera. Tak przygotowane owoce gotujemy na "wolnym" gazie, aż masa zgęstnieje.
W między czasie zdejmujemy powstającą "piankę". Gotowy dżem przekładamy do słoików i od razu zakręcamy.
Pasteryzujemy 7 minut, i odstawiamy do góry dnem do ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb