mix zdjęć

czwartek, 7 lipca 2016

Kurczak z ryżem i warzywami na parze



Pyszne, syte, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Idealne na szybki obiad dla całej rodziny. Moja rodzina uwielbia tego rodzaju dania.


Składniki:

1 średnia pierś z kurczaka
4 różyczki brokuła
2 marchewki
1/2 papryki
200 g ryżu

Przyprawy do mięsa:

papryka ostra i słodka
oregano, bazylia, zioła prowansalskie
sól orska
świeżo mielony pieprz kolorowy
odrobina oleju

Dodatkowo:

oliwa z oliwek wg uznania
sos sojowy wg uznania

Wykonanie:

Warzywa dokładnie myjemy. Marchew obieramy, a paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych.
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Pokrojone mięso przyprawiamy i odstawiamy.



Paprykę kroimy w niewielką kostkę, marchew w talarki, a różyczki brokuła dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ryż ( tak jak lubimy do miękkości lub al dente).


W garnku do gotowania na parze układamy zamarynowane mięso i gotujemy je do miękkości. W drugim garnku do gotowania na parze gotujemy marchew. Na trzy minuty przed końcem gotowania marchewki dorzucamy brokuły. Po upływie 3 minut wyjmujemy warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki.





Pokrojone warzywa razem z papryką dodajemy do ryżu i ostrożnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę mięso ugotowane na parze i ponownie mieszamy.




Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z sosem solowym.
Od razu podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb