czwartek, 7 lipca 2016
Kurczak z ryżem i warzywami na parze
Pyszne, syte, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Idealne na szybki obiad dla całej rodziny. Moja rodzina uwielbia tego rodzaju dania.
Składniki:
1 średnia pierś z kurczaka
4 różyczki brokuła
2 marchewki
1/2 papryki
200 g ryżu
Przyprawy do mięsa:
papryka ostra i słodka
oregano, bazylia, zioła prowansalskie
sól orska
świeżo mielony pieprz kolorowy
odrobina oleju
Dodatkowo:
oliwa z oliwek wg uznania
sos sojowy wg uznania
Wykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy. Marchew obieramy, a paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych.
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Pokrojone mięso przyprawiamy i odstawiamy.
Paprykę kroimy w niewielką kostkę, marchew w talarki, a różyczki brokuła dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ryż ( tak jak lubimy do miękkości lub al dente).
W garnku do gotowania na parze układamy zamarynowane mięso i gotujemy je do miękkości. W drugim garnku do gotowania na parze gotujemy marchew. Na trzy minuty przed końcem gotowania marchewki dorzucamy brokuły. Po upływie 3 minut wyjmujemy warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki.
Pokrojone warzywa razem z papryką dodajemy do ryżu i ostrożnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę mięso ugotowane na parze i ponownie mieszamy.
Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z sosem solowym.
Od razu podajemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb