niedziela, 24 lipca 2016
Łopatka duszona z cukinią i papryką
Pyszne delikatne, a zarazem aromatyczne jednogarnkowe danie obiadowe. Duszona łopatka do tego pyszna sezonowa dopiero co zerwana na działce cukinia oraz czerwona papryka dodana nie tylko dla koloru. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
700 g łopatki wieprzowej
1 duża czerwona papryka
4 cukinie ( 1 kg)
1 czubata łyżka mąki
papryka ostra i słodka
oregano, bazylia, zioła prowansalskie
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól morska
Wykonanie:
Umytą i osuszoną łopatkę kroimy na średniej wielkości kawałki.
W garnku na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażamy partiami mięso na rumiany kolor.
Obsmażone mięso posypujemy mąką i chwilę obsmażamy.
Do garnka cały czas mieszając jego zawartość powoli wlewamy wodę. Doprawiamy do smaku i dusimy.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego oraz białych błonek po czym kroimy na mniejsze paski. Po około godzinie duszenia, kiedy mięso będzie już praktycznie miękkie dodajemy paprykę oraz przecier pomidorowy i nadal dusimy.
W tym czasie cukinie dokładnie myjemy i osuszamy po czym kroimy ją na 5-7 mm plasterki, które tniemy na ćwiartki.
Kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy do garnka cukinię, dokładnie mieszamy i dusimy 5-7 minut.
Podajemy np. z pieczywem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Powoli uzależniam się od Twoich przepisów. W niedzielę robiłam roladki z karkówki z pieczarkami i marchewką. Niestety, zanim zrobiłam zdjęcie ktoś je zniknął. Dzisiaj zobaczyłam ten przepis i mam pomysł na jutro. Dziękuję. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że roladki Wam smakowały :) Niezmiernie mi miło, że moje przepisy przypadły Ci do gustu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)