mix zdjęć

niedziela, 17 lipca 2016

Szybkie lody z czarnej porzeczki



Szybkie i bardzo proste w wykonaniu lody z czarnej porzeczki domowej roboty. Idealne na upały oraz na poprawę humoru, gdy za oknem plucha jakby jesień zamiast lata była.


Składniki:

400 g czarnej porzeczki ( waga po przebraniu)
280 g mleka skondensowanego słodzonego
rożki waflowe

Wykonanie:

Owoce czarnej porzeczki przepłukujemy pod bieżącą wodą, pozbawiamy zielonych ogonków oraz liści i odstawiamy do osuszenia.


Suche owoce wkładamy do zamrażarki by zamarzły. Zamrożone owoce przekładamy do wysokiego naczynia.


Dodajemy mleko skondensowane i za pomocą blendera miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.



Tak przygotowane lody przekładamy np. do waflowych rożków. Od razu podajemy.


Gotową masę lodową można wstawić do zamrażarki i użyć w dowolnym momencie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb